A la consulta, seguir el PROTOCOL DE SEGURETAT
RECOMANACIONS PER REFORÇAR EL SISTEMA IMMUNITARI

En aquests moments, el nivell de salut bàsica, és especialment important alhora d’afrontar aquesta crisi. La Medicina Integrativa dóna molta importància a una correcta Nutrició, ser curosos en la Prevenció i mantenir una Actitud Emocional Positiva, com a factors que contribueixen al manteniment i restitució de la salut. Cal una actitud activa per autocuidar-nos i optimitzar la nostra resposta a la malaltia. Seguint algunes d’aquestes orientacions, podem ajudar al nostre sistema immunitari a fer la seva funció:
- Cuidar els nostres hàbits dietètics.
- Utilitzar si cal la fitoterapia.
- Complementar la nostra alimentació.
- Minimitzar els factors d’estrés.
- Alimentar el nostre sentit comunitari.
- Controlar els factors ambientals.
1. Cuidar els nostres hàbits dietètics.
El confinament ens pot portar a descuidar la nostra alimentació: sobrecarregant el sistema digestiu, menjant a totes hores, o amb un excés d’aliments massa calòrics (fregits, fruits secs, brioixeria, etc.) Quedar-nos a casa augmenta el nostre sedentarisme, per tant, l’alimentació també s’hi ha d’ajustar: menys calories buides, menys dolços (eliminar el sucre blanc) i grasses (sobretot les trans), més aliments vegetals i proteïnes de qualitat. L’ideal són els 3 àpats al dia.
- Esmorzar:
- 1 làctic a escollir entre: llet, formatge, iogurt, kèfir, quallada o bé begudes vegetals com la «llet de soja» amb calç afegit o iogurt de soja.
- + 1 cereal a escollir entre: pa o torrades, musli, flocs de cereals, galetes o magdalenes integrals, coques d’arròs.
- +1 peça de fruita del temps o melmelada lleugera o compota sense sucre blanc o suc fresc acabat d’obtenir.
- Dinar:
- 1 plat d’amanida o verdura (bullida, al vapor, estofada, saltada, al forn)
- + 1 ració de proteïna (llegum +cereal, carn preferiblement blanca, peix, ous, seitan, tofu, derivats de soja)
- + 1 llesca de pa integral o be una petita ració de pasta, arròs o quinoa.
- + 1 peça de fruita.
- Sopar: el mateix que el dinar, però més lleuger.
2. Fitoteràpia:
- Infusions, xarops, comprimits, etc.: que continguin farigola, equinàcia, astràgal, malva, anís verd, anís estrellat. Infusions preparades per l’aparell respiratori.
- Condimentar els menjars amb all (all-i-oli, torrades amb all, all-i-juliverd, etc.)
- Afegir gingebre a les sopes, estofats, sucs o infusions.
- Afegir bolets xiitake als vostres àpats (saltat, al vapor, al forn, estofat o en truita…) Fresc o deshidratat, és un reconegut antiviral.
3. Complements dietètics:
- Escolliu algun d’aquests per estimular el vostre sistema digestiu i immunitari: Probiòtics intestinals, miso, pròpolis, pol·len, oligoelements manganès-coure.
- Escolliu cada setmana un d’aquests per a millorar l’aport de nutrients: Germen de blat, lecitina de soja, llevat de cervesa desamargada o alga espirulina.
4. Factors d’estrès personals:
- L’angoixa, l’ansietat, la tristesa, la frustració, la ira… en aquestes circumstàncies, poden semblar inevitables i justificades, però si les mantenim en el temps, poden minar la nostra salut. Caldrà destinar un moment al dia per la reflexió personal, per a fer-nos conscients de les nostres emocions i treballar-les, a fi que no ens perjudiquin. La psicòloga social, Assumpta Arasa, a la seva web : http://www.aguaita.cat/opinio/21159/quedar-nos/ara/aqui, aporta diàriament consells molt útils en aquest sentit.
- La por, quan s’allarga en el temps, és un important factor d’estrès. Ja que activa les nostres respostes d’autoprotecció que consumeixen la nostra energia.
5. Alimentar el nostre sentit comunitari
Per tant, per mantenir la nostra salut integral, és important posar límits als nostres impulsos emotius. Especialment quan ens fan sentir impotents. Ja que el cert és que habitualment sempre podem fer-hi alguna cosa. Com ara:
- Adoptar una actitud positiva cap als altres. Enviar missatges de suport a les persones ingressades a un hospital. Contactant amb familiars o amics que sabem que estan sols. No sols per missatges de text, sinó també de viva veu per telèfon, o per videoconferència.
- Alimentant les nostres expectatives positives de confiança en què tot acabarà bé.
- Intercanviant missatges positius a les nostres reds socials. Tenint cura de no empatxar-nos d’informació negativa i confusa. Buscant canals fiables i marcant-nos un límit de vegades al dia per consultar-los.
- Essent conscients que seguint els consells adequats per evitar contagis (neteja mans, mascaretes, etc.) també contribuïm al bé comú.
6. Controlar els Factors ambientals:
Envoltar-nos d’un ambient saludable també ens ajudarà a mantenir la salut.
- Higiene: el fet de no sortir de casa no ens ha de fer descuidar la nostra higiene personal. I fer extensiu això al nostre mitjà ambient, tenint cura d’una adequada ventilació i neteja del nostre habitatge.
- Descans suficient. Aprofitar el canvi d’horaris per a afegir alguna hora més de son.
- Fer-se un horari d’activitats diàries, per a no deixar-se arrossegar per la mandra.
- Limitar el temps dedicat a les notícies i a les xarxes socials. Especialment els missatges catastrofistes.
- Incloure alguna d’aquelles activitats que sempre hem volgut fer i no teníem temps.
- Incloure moments lúdics: lectura, música, cinema, jocs, pintura, ball, txikung, meditació, etc. Potenciar especialment les activitats que ens fan riure i la pràctica de l’esport. Aquests són uns grans activadors del nostre sistema immunitari.